Σε συντονισμό μεταξύ των υπουργείων Μεταφορών και Οικονομικών θα γίνουν οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για να εντοπιστούν όσα ανασφάλιστα αυτοκίνητα ή χωρίς τεχνικό έλεγχο (ΚΤΕΟ) κυκλοφορούν ακόμα στους Ελληνικούς δρόμους .
Αν και κατά καιρούς έχουν ανακοινωθεί η διαρρεύσει ανάλογες πρωτοβουλίες ωστόσο δεν έχει υπάρξει εδώ και δύο χρόνια καμιά απολύτως ενέργεια για τον άμεσο και όχι έμμεσο έλεγχο των ανασφάλιστών οχημάτων ( ΙΧ και δίκυκλα ) .
Τώρα φαίνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών και η Γενική Γραμματεία Εσόδων να έχει σε προτεραιότητα την έναρξη των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων με τις ασφαλιστικές εταιρίες, μέσω του Τaxisnet, ώστε να εντοπιστούν και να ειδοποιηθούν οι κάτοχοι αυτών των οχημάτων, που σύμφωνα με κατ εκτίμηση στοιχεία που ανέφερε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Αλ Σαρρηγεωργίου είναι περί τα 600.000 αυτοκίνητα και δεκάδες χιλιάδες δίκυκλα.
Σύμφωνα με την νομοθεσία από τις διασταυρώσεις αυτές οι κάτοχοι των ανασφάλιστών θα κληθούν με ειδοποιήσεις έκτος από το να καταβάλουν πρόστιμα να προχωρήσουν και στην ασφάλιση του οχήματος .
Ένα δεύτερο ζήτημα που τίθεται και αφορά άμεσα την πολιτεία είναι οι απώλειες εσόδων που επιφέρουν στο κράτος , εκτός των ασφαλιστικών εταιριών, τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα, αφού σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών από την απόδοση του ΦΠΑ τα δημόσια ταμεία θα εισέπρατταν περί τα 60 εκατ ευρώ αν τα οχήματα αυτά είχαν ασφαλιστεί .
Σχετικά με τα χωρίς ΚΤΕΟ αυτοκίνητα οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν σε όσα έχουν συμπληρώσει πενταετία από την ημερομηνία κυκλοφορίας τους και από την βάση δεδομένων του υπουργείου Μεταφορών και των ηλεκτρονικών δεδομένων των ΚΤΕΟ ( δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ) ώστε να εντοπιστούν και να ειδοποιηθούν οι κάτοχοι τους για να προχωρήσουν στον τεχνικό έλεγχο που και εδώ υπάρχουν πρόστιμα.
Πάντως πρέπει να σημειωθεί και στις δύο περιπτώσεις των ανασφάλιστων και χωρίς ΚΤΕΟ αυτοκίνητα εκτός από τα πρόστιμα οι κάτοχοι τους κινδυνεύουν με αφαίρεση των πινακίδων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης